Beleefwandeling 2023

Op 24 mei was ook de 3e Beleefwandeling in Almelo een groot succes. Ca. 30 wandelaars trokken de wandelschoenen aan lieten zich verrassen. Wandeltrainer Henk Passies van Fit met Passie nam de wandelaars mee langs vele mooie plekjes in Almelo. Onderweg vertellen de mensen die er wonen of werken iets over hun “mooiste plekje”.  Het idee van Henk Passies is om mensen te laten bewegen en iets te laten beleven komt hier volledig tot zijn recht.

Van Peize naar Pezie

De start was deze keer bij Erve Pezie. De geschiedenis van deze eeuwenoude plek werd verteld door Jans Hemmink die hier geboren is. In 1250 bouwt een ridder die uit Peize gevlucht is, hier een vesting. Éen van de deelnemers, Herman van der Keuken, is hier heel geïnteresseerd in, zijn voorouders komen hier ook vandaan. Dan vertrekt de eerste groep wandelaars voor een wandeling van ca. 7 km. De volgende stopplaats is de burcht Schuilenburg. Bert Nijkamp van de Historische Kring Almelo vertelt over deze plek, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de Bisschop van Utrecht. De wandeling gaat verder naar de Bellinckhof. Tuinbaas Gerrit Hammink leidde ons door de schitterende tuinen. Onderweg vertelde hij veel verhalen over het idee achter de tuinen en de geschiedenis van de Bellinckhof. Iedereen hing aan zijn lippen. Iemand zegt: “Ik woon al jaren Almelo en heb altijd al een keer door deze tuin willen wandelen, en nu kan het, schitterend!”

Even stilstaan

De volgende stop was bij Begraafplaats ’t Groenendael. Bij de oude ingang aan de Wierdensestraat stond beheerder Tonnie Homan ons al op te wachten. Hij vertelde over de aanleg van de begraafplaats in 1875 en de eerste gebouwen in de Amsterdamse stijl gebouwd rond 1900. Vervolgens leidde hij de groep langs vele historische en bijzondere graven. Verhalen waar je normaal langs loopt, maar nu letterlijk even bij “stil” staat. Vervolgens gingen we door naar de stadsboerderij Beeklust, beter bekend als de kinderboerderij. Hij vertelde Gabi Bossink van de Twentse Zorgcentra iets over haar werk en de medewerkers. Overdag is deze boerderij en het terras open voor het publiek.

Koffie met krentenwegge

De tocht gaat verder via het schitterende Beeklustpark en dan terug naar Erve Pezie. Hier serveert gastvrouw Jennie van der Horst koffie en krentenegge voor de deelnemers. Die gaat er wel in.

José Zonder komt uit Borne: Ik heb alle drie Beleefwandelingen van Henk meegedaan, het is schitterend en wordt ieder jaar nog beter. Henk Passies gloort van oor tot oor. Hier heb ik een half jaar naartoe gewerkt zegt hij. Eerst de route bedenken, dan de gesprekken met bewoners. Hier doe ik het voor, zegt hij, hier wordt ik blij van. Ik ben al weer bezig met de volgende wandeling.

Media
  • In de tuinen van Bellinkckhof
  • Bellinckhof
  • Gerrit Hammink vertelt
  • Berceau bij Bellinkckhof
  • Begraafplaats