Hardlopen is leuker dan rekenen

Hardloopclinics voor basisscholen weer van start

Op vier woendag ochtenden krijgen alle basisscholieren van de bovenbouw in Borne een echte hardlooptraining bij de Stroomeschvijver. Hardlooptrainers van Triathlonvereniging Trios verzorgen deze clinics. Henk Passies, hardlooptrainer en tevens voorzitter van Trios, coördineert deze clinics samen met de gemeente Borne.

Elke woensdagochtend komen er drie scholen die elk een uur hardloop les krijgen. Nu is groep 7 van de Wheele aan de beurt. Op de fiets komen ze naar de Stroomeschvijver toe, waar Henk de menigte toespreekt. Hij stelt de andere trainers voor, Henry en Anita, en worden met luid applaus beloond. Dan splitst de klas zich in drie groepen en gaan aan de slag op de grasvelden rond de vijver. Eerst een warming-up om alle spieren een beetje warm te krijgen. Niet iedereen vindt dit leuk en sommigen zijn snel afgeleid. Dan begint de loopscholing om een goede loophouding en looptechniek te leren. Dit is voor de meesten ook nog geen aanleiding om echt enthousiast te raken. Dan is er een estafette. Een wedstrijdje van twee teams tegen elkaar. Nu beginnen ze allemaal wakker te worden. Ze willen wel winnen! Helaas kan er maar één team winnen. Iedereen doet erg z’n best en rent zich de longen uit het lijf. Dan valt het stokje en is de wedstrijd verloren. Helemaal niet erg, want we doen het nog een keer.


Wegsprinten

Als iedereen rood is aangelopen van de inspanning komen alle groepen weer bij elkaar. Henk legt uit dat ze nog een rondje om de vijver moeten lopen. Ongeduldig staan de kinderen achter de startstreep te wachten tot het verlossende fluitsignaal klinkt. Henk benadrukt nog dat het verstandig is om rustig te beginnen. Helaas is dit aan dovemans oren gericht. Ze sprinten allemaal weg als het fluitje klinkt. Even verder moeten de eersten al wandelen, maar vooraan gaat het hard. Iedereen die krijgt na afloop een banaan, die beschikbaar is gesteld door Plus Wallerbosch. Het duurt wel even voordat de hele klas de hele ronde heeft afgelegd. 

Femke, uit groep 7, kijkt een beetje sip. Ze heeft last van steek in haar zij. Tim glundert van oor tot oor. Hij vindt het rondje om de vijver het allerleukst. Ook de leerkrachten vinden het schitterend: “Zo’n mooi gezicht om jullie bezig te zien”. Dan moeten ze weer terugfietsen naar school. Ze hebben nog rekenen, maar vinden hardlopen veel leuker.

Genieten
Als alle kinderen weg zijn, drinken de trainers nog even een kop koffie. Wel snel want over een kwartier komt er weer een groep. Anita geniet er echt van: “Ik vind het zo mooi als ze lekker fanatiek doen”.  Henry is ook helemaal enthousiast: “Die estafette, daar worden ze lekker fanatiek van”. De koffie is nog niet helemaal op, als we in de verte al weer de volgende groep aan horen komen. Alle trainers gaan weer op hun post staan en gaan weer aan de slag.

Media
  • UNADJUSTEDNONRAW_thumb_55d
  • UNADJUSTEDNONRAW_thumb_589
  • UNADJUSTEDNONRAW_thumb_55f
  • UNADJUSTEDNONRAW_thumb_560
  • UNADJUSTEDNONRAW_thumb_588