Marathon Enschede

Op zondag 14 april liepen verschillende Fit met Passie lopers mee tijdens de Marathon Enschede. Er zijn 2 deelnemers op de hele marathon en divers andere lopers op de diverse kortere afstanden.
Hieronder de schitterende blog van marathonloper Frank Hekhuis.

En dan is mijn 2e Marathon werkelijkheid geworden, blij ben ik, heel blij.

Het begon allemaal tijdens de Marathon van Amsterdam in Oktober, Heleen en nog een aantal andere lopers deden mee, ik volgde ze via de app en op die dag wist ik het, ik ga de marathon van Enschede lopen. Lekker dicht in de buurt dus veel bekenden langs de kant en lekker genieten, tijd maakt me niet uit, ook al loop ik ver over de 4 uur, die 3u48 van Rotterdam ga ik niet snel verbeteren. Mijn 1e Marathon liep ik in April 2018, terwijl ik in april 2015 nog geen 2km kon hardlopen, pff op vakantie met Peter zei ik wel eens "wat ga jij dan doen??? Hardlopen, die is gek, je hebt vakantie, doe ff normaal man". Een jaar later liep ik in Enschede mijn 1e halve marathon in 2u10 min en wat ging ik kapot de laatste 5km, met handen en voeten over de finish. Een jaar later 2017 liep ik er een mooie 1u42. Toen op mijn verjaardag een dag na die halve zei Mark kom Frank we gaan Rotterdam lopen volgend jaar, en dat deden we. Mooi was het, wat genieten met al dat volk langs de kant, de ene nog gekker dan de ander. 
Tja en dan moest ik in m'n eentje gaan trainen voor Enschede 2019. Schema had ik nog wel een beetje in mijn hoofd zitten en een beetje terug kijken op strava en runkeeper, komt goed, ga toch geen PR lopen. Beetje opbouwen naar de snelle 36 bij de Lutte-Gildehaus loop en dan ben ik wel klaar voor de marathon. 
En dat ging best lekker die training, lange duurlopen lekker gelopen op tempo 5:20 en zelfs de 30km en 32km op 5:19 dus nu nog ff de 36 km vanuit De Lutte. Tja dan sta je daar in je eentje die een snelle 36 km wil lopen. Door het slechte weer waren er weinig deelnemers dus kon ik kiezen, snelle 19 km of trage 36km, ja ik had mij ingesteld op 36 dus die moest ik lopen, ben meegegaan en een pacer zei me dat er straks wel iemand bij kwam om sneller te lopen, na 13 km kreeg ik mijn privé pacer en samen liepen we tot 36 uit met harde wind/regen/hoogteverschillen en 38min uitgelopen op de groep, heerlijk gevoel en zelfvertrouwen om aan de marathon te beginnen. Daarna de Halve van Hengelo nog gelopen na een bruiloft met veel bier en weinig slaap en klok uur verder op 1u44, ok laat de marathon maar beginnen.
Ik was klaar voor een PR en daar ga ik voor. Als ik nou eens bij de Pacers van 3u30 ga lopen en dit 25km kan volhouden dan zou ik wel eens op 3u40 uit kunnen komen, dat zou super zijn zeg!
Door Anouk en de boys wordt ik naar Enschede gebracht, beetje zenuwachtig was ik wel. Pff wat een volk in die startwaves, hele en halve marathon bij elkaar, blauwe ballon moest ik naar toe en stond bij ze in het startvak. We gaan beginnen, heerlijk als je kan beginnen. Die ballonnen nog wat voor me, komt goed, kom wel bij ze. Aantal bekenden die de halve lopen halen me in, laat me niet gek maken, rustig beginnen en nog 1e km 4.34 lopen, terwijl de Pacers nog voor me lopen. Na een paar km loop ik lekker bij de Pacers die tempo 4:57 vasthouden tot de finish, kiek'n hoe het loopt dacht ik. 25 km moet toch lukken. Na 12 km gaat het 1e gelletje erin en moet dat shirt met lange mouwen uit, dat lukt en op 18 km geef ik dat shirt aan mijn schoonvader die mij staat aan te moedigen. Ook nog wat andere bekenden langs de kant die me aanmoedigen, goed gevoel geeft dat. Zo de halve zit erop en dat mooi op schema van 1u44 en dan kan de marathon nu echt beginnen. 25 km gehad en het loopt nog lekker, Lonneker voor de 2e keer gehad en zie dat lopers het wat moeilijker krijgen. De 29km gepasseerd en voor mijzelf heb ik 4km langer bij de Pacers gelopen dan gepland, nu iets langzamer maar kan mijn tempo nog aardig onder de 5:15 houden. Man met de hamer staat bij de UT op 35km maar daar staan ook mijn ouders, ik wacht nog ff met mijn laatste gelletje totdat ik ze voorbij ben, fijn dat ze me aanmoedigen. Ik kijk niet meer achterom en steek het kruispunt over, ja nu ff wandelen voor mijn gel en wegspoelen die hap, en daar staat Richard, oud collega die zelf ook marathons heeft gelopen, hij schreeuwt mij toe "Hengelo Nine MotherFockers" roept ie en ik roep het ook en ga weer rennen, de fietssnelweg op, pff die gaat omhoog en ook nog eens wind tegen. Richard komt nog aangerend en moedigde me nog ff aan. Dan die borden 36-37-38-39 aflopen, kerl wat duurt dat lang, voor mijn gevoel was mijn tempo ver boven de 6 maar 5:44 was de langzaamste km op 36. Eindelijk de 40 en dat geeft een fijn gevoel, de 41 was ik al een keer voorbij gelopen in de 1e ronde maar nu eindelijk de stad in. Heerlijk al die mensen en ik blijf lopen, haal nog wat lopers in en dan de finish, Bert staat klaar met mijn tas en maakt nog ff filmpje voor het thuisfront. Wat blij dat ik er ben, wat is mijn tijd? 3u34.59 zie ik bij het graveren van mijn medaille, een dikke PR, 13 min eraf gelopen, ja dat heb ik mooi geflikt, wat ben ik blij, heel blij.

Frank Hekhuis

Uitslagen van alle Fit met Passie lopers
Hele marathon
Frank Hekhuis                 3.34.59
Suzan van der Sloot      4.29.24

Halve marathon
Frank Meere                     1.32.02
Jorn Waanders                 1.37.04
Rob Veenhoven               1.42.23
Marcel Zwarteveen        1.51.01
Roberto Verleun             1.55.39
Kiona Bruns                     2.04.00
Nathasja Zwier               2.05.01

10 KM
Susan Hageman              1.00.26

5 KM
Anna May Vos                        29.16
Media
  • Rob Veenhoven close
  • Jorn close
  • Frank Meere close
  • Frank Hekhuis close
  • Vlak voor de start
  • schoenen van Gerre