Beleefwandeling Bornerbroek

Er viel weer veel te beleven bij de Beleefwandeling in Bornerbroek! Op dinsdag 24 mei waren er twee wandelingen. Een langere wandeling in de ochtend en een kortere wandeling in de namiddag. De eerste groep vertrok om 9.30 uur vanaf Erve Peeze voor wandeling van ca. 7,5 km. Bij het vertrek vertelde Jan Meijerink, van de imkervereniging 't Iemenschoer op enthousiaste wijze over zijn bijenvolken. Hij legt haarfijn uit wat darren, werksters en de koningin voor taken hebben bij de bijen. Vervolgens wandelen we door de schitterende natuur van de Doorbraak.

Doorbraak 
Onderweg vertelt Henk Lansink, oud-medewerker van het Waterschap Vechtstromen, van alles over de verschillende functies van de Doorbraak. Hij is vanaf het begin bij de ontwikkeling van de Doorbraak betrokken geweest en kon daardoor veel inside-information geven. Daarna komen we over het erf van de boerderij van Wilfried Wilmink die speciaal voor deze Beleefwandeling ons op zijn melkvee- en varkensbedrijf ontvangt. Hij leidt ons rond door de ligboxenstal en in de melkput. Hij vertelt alles over de ontwikkelingen op zijn bedrijf, maar ook over de bedreigingen.

Stephanuskerk
We lopen verder naar het centrum van Bornerbroek, de Stephanuskerk. Koster Fons Meulenkamp heeft oude foto's van de kerk en het interieur uitgestald. Hij vertelt ons een bijzondere anekdote waarom de kerk staat waar die staat. De tocht wordt vervolgd door het schitterende Dorpspark achter de kerk naar het bedrijf van Ben Lohuis.

Lohuis Mineralen
Ben begint zijn verhaal met het feit dat Henk Passies een paar weken geleden bij hem ook op het erf kwam. Nu niet als accountmanager van de Rabobank in drie-delig pak, maar als wandeltrainer met een grote hoed op. Dan legt uit waarom hij gestopt is met zijn melkveehouderijbedrijf. Hij doet nu in mineralen en geeft ons op zijn eigen humoristische wijze een inkijkje in het nut en noodzaak van de juiste hoeveelheid mineralen in de veevoeding. Daarna wandelt de groep weer door de Doorbraak, waar Henk Lansink weer wat vertelt over de bijzonder werken die het Waterschap heeft uitgevoerd om het water te beheren. Tot slot wandelen we door naar Erve Peeze, waar we een kop koffie en thee krijgen. Hier wordt nog lang nagepraat over de belevenissen die we meegemaakt hebben. 

Middagwandeling
's Middags om 14.00 uur vertrekt een groep voor een kortere wandeling van ca. 5 km. Deze groep loopt rechtstreeks naar de kerk in Bornerbroek. Henk van Buuren, ook oud-medewerker bij het Waterschap, neemt de uitleg van de Doorbraak voor zijn rekening. Hoewel de weersvoorspellingen niet heel gunstig waren, viel alleen in het begin een paar flinke druppels regen. Gelukkig stonden we toen in de bijenstal lekker droog. De rest van de wandeling bleef het droog, kortom heerlijk wandelweer.

Terugblik
We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde Beleefwandeling, die ik in samenwerking  met Sportbedrijf Almelo heb georganiseerd. Dit gaan we zeker herhalen op een ander tijdstip en op een andere plaats. In Almelo is immers veel te beleven.
Media
  • Bijen
  • Doorbraak2
  • Doorbraak
  • UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1551
  • UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1556
  • UNADJUSTEDNONRAW_thumb_154e
  • UNADJUSTEDNONRAW_thumb_154f
  • Lohuis buiten