Het hele verhaal

Een groot artikel in de de Tubantia van 12 januari 2020 over de versplintering bij de beginners cursussen voor hardlopen. Ik ben heel blij dat ik mee heb mogen werken aan dit artikel. Heel veel reacties gehad van mensen die ik lang niet heb gesproken, maar ook veel mensen die interesse hebben in mijn activiteiten. Martin Steenbeke heeft er een heel mooi stuk van gemaakt. Ik wil graag het hele verhaal kunnen vertellen.

Zuiderzeemarathon
Ik ken Martin Steenbeke goed van het hardlopen. Ooit hebben we de Zuiderzeemarathon van Urk naar Zwolle samen gelopen. Tot Schokland liepen we nog samen, toen zei Martin: Je gaat me te hard. Dat is trouwens de enige keer dat ik sneller was dan hem. Later hebben we nog eens samen gewerkt aan een item over Bedrijfsopvolging in de Landbouw toen ik nog bij de Rabobank werkte en hij bij RTV Oost.

Planning kan zo weer anders worden
Op oudjaarsdag belt Martin mij op in de auto. Ik ben onderweg naar de Oudejaarscross van SISU op het Tusveld. Of ik mee wil werken aan een interview over Beginnen met hardlopen. Natuurlijk wil ik dat, graag zelfs. Hij wil graag op de informatie bijeenkomst komen op 9 januari om de mensen die hier komen te vragen wat hun beweegt om deze cursus bij mij te gaan volgen. Een paar dagen later belt hij me weer. De plannen zijn gewijzigd. Het stuk wordt eerder geplaatst in verband met de goede voornemens. Donderdag wordt te laat omdat het artikel zaterdag al geplaatst wordt. We maken een afspraak voor een interview op maandag en hij zal maandagavond met fotograaf bij de training komen. Hij wil dan ook graag een paar mensen spreken die de cursus al gevolgd hebben. Maar hij zegt er gelijk bij dat de planning zo weer anders kan worden.

Mobiel vergeten
Het interview tussen Martin en mij is bij mij thuis. Eerst halen we nog wat oude koeien uit de sloot. Dan legt Martin demonstratief zijn mobiel met gespreksopname ook tafel, ten teken dat we nu echt gaan beginnen. Hij wil toch wel eens weten hoe ik van nette bankadviseur, hardlooptrainer ben geworden. Voor iemand met dezelfde passie is dat eenvoudig uit te leggen. Dan komen we snel tot de kern van het artikel: Wat is het verschil tussen de loopverenigingen die beginnerscurssen aanbieden en zzp'ers. Het verschil zit niet in de opleidingen. Ik heb dezelfde trainersopleiding gevolgd bij de Atletiekunie die alle trainers volgen. Er zit wel verschil in hoe de beginnende hardlopers benaderen. Voor een zzp-trainer zijn de lopers niet alleen degenen die ze training geven maar ook klanten. Een trainer van een verenging heeft een heel andere insteek. Dat wil overigens niet zeggen dat deze trainers minder betrokken zijn. Ik ben zelf ook jarenlang trainers geweest bij TV Trios en ben nog steeds trainer bij AV Twenterand. Daar ben ik dezelfde trainer en zelfde Henk, dan als ik voor mijn eigen groepen sta.
Bij een vereniging zijn vaak meer trainers die elkaar kunnen vervangen. Ik ben alleen. Als ik mijn been breek heb ik een groot probleem. Ik heb wel mensen die mij af en toe kunnen vervangen, maar toch. Daardoor ben ik wel kwetsbaar. Aan de andere kant ben ik ook veel flexibeler, omdat ik heel snel beslissingen kan nemen. Ik hoef niet eerst met alle trainers te overleggen als ik iets wil wijzigen. Ik hoef ook geen ellenlange vergaderingen bij te wonen om een compleet bestuur te overtuigen, waarbij altijd wel iemand tegen is.
Aan het eind van het interview vertrekt Martin weer snel. Te snel want zijn mobiel ligt nog op tafel. Hem bellen heeft geen zin. Even later gaat de bel, hij kon mij ook niet bellen of zijn mobiel nog bij mij lag.

Moedeloos 
's Avonds komen Martin en fotograaf Emiel bij de training van de Beginnersgroep in Slangenbeek. Ik heb de lopers via de groepsapp al op de hoogte gebracht dat vanavond de pers aanwezig is. Ietwat onwennig komen ze binnendruppelen. Als Emiel met mij naar buiten gaat om wat foto's te maken, interviewt Martin enkele lopers over hun ervaringen en motivaties. Als ik weer naar binnen kom vraagt Martin moedeloos: Is er dan niemand die iets negatiefs over Henk heeft te zeggen? Hilariteit als iemand roept: Ik bel je vanavond wel even.
Stipt op tijd vertrekken wij voor de training. We lopen ons voor deze ene keer warm rondom het Wijkcentrum. Tijdens de warming-up en de loopscholing worden nog intensief foto's en notities  gemaakt. Dan vertrekken de heren om het artikel te schrijven, de foto's te bewerken en te selecteren. Wij gaan verder met de intervaltraining net alsof er niet gebeurd is.

link naar het artikel in Tubantia: https://www.tubantia.nl/regio/aanbod-in-hardloopcursussen-is-in-twente-enorm-als-je-het-verkeerd-leert-ben-je-de-pineut~ab187073/


Media
  • BWdvRCgTii4rZskvKTGFA_thumb_63a
  • PZGaRG5NRsiWFEicIOZsdA_thumb_63b
  • xf3p9PRTYOCJH0whyFvw_thumb_639
  • s0jMBOZCS7SApaKe6Rp3EA_thumb_642
  • X72d2eKTJWRtWxZxjW4Q_thumb_643